Ustteki baklava resimi Rukiye Sevilaya aittir... Kendisi profesyonel dalda resimler ceker...
Bayram, dugun ve ozel gunlerde mutlaka yerini alan tatlimiz BAKLAVA...
Asagidaki manseti okuduktan sonra icimden kocaman bir aferinnnnn (yunanlilar zaten yogurt ve sarmamizi elimizden neredeyse kapmislar) dedim ve gaziantep baklavasinin ozellikleri nelerdir diye de bakmadan edemedim... Namini sanini duymustum fakat hakiki tam yerinden baklavasini tatma firsatim olmadi.
Bir bir elimizden gidiyorlardı. Ama bu kez kaybetmedik. Tartışmalar son buluyor baklava bizim oluyor...
Gaziantep Sanayi Odası'nın (GSO), baklava için uluslararası tescil başvurusu kabul edildi. Rumların, Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin milli yemeklerinin yer aldığı kitapçıkta baklavayı Kıbrıs Rum tatlısı gibi göstermesinin ardından başlayan tartışmaya son noktayı koyan Gaziantep, bu kapsamda yaptığı çalışmalarını genişletti.
Kaynak Ufuk gaz.
Gaziantep baklavasi 40 kat yufka ile yapilir. Ben bir tane yufka acmasini bile bilemezken asagidaki verecegim tarifi nasil yapacagim diye sormayin... Hazirini bulursam yerim :)
Burhan ÇAĞDAŞ’ın tarifiyle Baklavanın Yapılışı Malzemeleri
* 1 kg. sert buğday unu
* 3 yumurta, * 10 gr. tuz
* 50 gr. nişasta
* 1 kg. sade yağ
* 500 gr. Antep fıstığı içi
* 500 gr. süt
* 50 gr. irmik
* 750 gr. şeker
* 350 gr. su
HAZIRLANIŞI:
Un tezgah üzerine daire şeklinde dökülerek ortası boş bırakılır. Üç yumurta, 10 gr. tuz ile çırpılarak az miktarda su ilave edilir ve unla birlikte yoğurulur. Yoğurma sırasında hamurun üzerine hafif su serpilerek, kulak memesi yumuşaklığında kıvama gelinceye kadar yoğurulur.
Hamur fitil şeklinde uzatılarak iki parmak eninde kesilir (her biri yaklaşık 75-100 gr. arası olacak), el ile yassılaştırılır. Tekrar hafif nişasta serpilir üst üste konulur (6 adet veya 12 adete kadar çıkabilir) ve açılır. Bu hamurlar oklavayla kenarından ortasına doğru elle inceltilir. Hamurun yarı çapı 25-30 cm. olunca, elle nişasta seprilerek, hamur üst üste getirilir. Baştaki işlem 3 defa tekrarlanır.
Hamur eni 60 cm boyu 120-140 cm kadar açılır. Açılan hamur baklava yapılacak tepsinin büyüklüğünde kesilir. Bunlar küçük oklavaya sarılır. İçinden en ince ve en pürüzsüz olanı yüzlük ve yüzlük altı olarak seçilir. Baklava yapılacak tepsiye ince bir kat yağ sürülür.
Tepsi büyüklüğünde kesilen yufkadan oklavayla iki kat serilir. Bu işlem 12 veya 14 kat yufka serilene kadar devam eder. Daha önceden hazırlanmış krema halindeki kaymak tepsisinin ortasına dökülüp bıçak yardımı ile her tarafına yayılır (her tarafın eşit olması çok önemlidir). Üzerine çekilmiş fıstık serpilir ve üstü açılan yufka ile döşenir. Üstüne yüzlük diye ayrılan hamurdan 10-12 kat serilir. Aralarına yağ atılır. Kenarları düzeltilir. Keskin dilim bıçağı ile mekik, muska ve parmak kare şeklinde kesilir, eritilmiş sıcak yağ üzerine gezdirilir ve fırına verilir. Fırın 230-260 derece sıcaklıktadır.
Fırında tepsiler devamlı yer değiştirerek çevrilir. Baklava 4-5 dakika sonra hazır olur. Hazır olduktan sonra dilim halinde kesilen yerlerin bıçakla arası açılır.
Ateş üzerinde 2-3 dakika tutulur ve şeker verme işlemine başlanır. 1 kg. şeker 350 gr. su ile iyice kaynatılıp kıvam yapılır, kepçeyle üzerine sıcak olarak yavaşça yedirilir. Oynatılmayarak soğuyuncaya kadar bekletilir ve servise hazır duruma gelir.
Kaynak
Afiyet ola..
Medinem
Bu makale ile alakali daha detayli bilgi gorebileceginiz onerecegimiz bir internet kaynagi : antep baklavasi tarifi
No comments:
Post a Comment