Friday, April 4, 2014

?al modelleri ve yap?l??lar? 2012

Merhabalar degerli site takipçilerimiz. Simdiki konumuz ?al modelleri ve yap?l??lar? 2012.





DİREKSİYON EĞİTİMİ TEORİK ANLATIM

A. TAVSİYELER

1.Araç motor yağını ,cam suyunu,radyatör suyun haftada en az 2-3 kere mutlaka kontrol ediniz.

2.Akü suyunu kontrol ediniz (buharlaşmadan dolayı eksilme olabilir)

3.Akü kutup başları oksitlenme yaptıysa sıcak (kaynar su) kutup başlarına dökerek oksitleri temizleyin ve kutup başlıklarına gres yağı sürmeyi ihmal etmeyin.

4.Aracınıza binmeden önce ve aracınızdan indikten sonra mutlaka aracınız etrafına bir tur atın lastiklere ve kaportayı inceleyin.

B.ARACIMIZI TANIYALIM

1.Aracımızın göstergelerini tanıyalım hangi işaret ne anlama geldiğini mutlaka bilelim.

2.Direksiyonun sağında ve solunda bulunan kolların ne işe yaradığını öğrenelim

3.Direksiyonun altında bulunan Sol baştan sırasıyla Debriyaj – Fren - Gaz pedallarını yerlerini ve işe yaradığını bilelim (Sol ayak sadece debriyajı kullanacak sağ ayak ise hem fren hemde gaz pedalını kullanacak sol ayak ile KESİNLİKLE AMA KESİNLİKLE FRENE BASILMAYACAK.

4.Vites kolunun nerde olduğunu ve nasıl kullanılacağını viteslerin yerini kavrayalım

5.El freninin nerde olduğunun ve nasıl kullanılacağını bilelim

C.ARAÇ KULLANMAYA HAZIRLIK

http://izmirmtsk.blogspot.com/

1.Sürücü koltuğunun kendi boyumuza göre ayarlanması.

2.Arka görüş aynalarının (dikiz aynaları) ayarlanması.

3.Emniyet kemerinin takılması ve öneminin bilinmesi.

4.Debriyaj pedalına basarak Vitesi Boş konumuna getirilmesi (El freninin çekik olmadığı durumlarda sağ ayağımız frende olması lazım aksi takdirde araba kayar gider.

D.ARACIMIZI HAREKETE HAZIR HALE GETİRME

1.Gerekli bütün ayarlamaları yaptıktan sonra Sol ayağımız ile debriyaja sonuna kadar basacız.

2.Vitesimizi kalkış vitesi olan 1. Vitese takacağız ve kontak anahtarını (marş anahtarını) ön cama doğru çevirmek suretiyle aracımıza ilk hareketi vereceğiz.

3.Aracımızın bulunduğunu konuma göre Sol / sağ tarafa sinyal vererek önümüzden veya arkamızdan gelecek olan araçları uyarmalıyız.

4.Evet işin en ince ve en hassas noktası olan aracımızı harekete geçirmek için yapmamız gerek kavrama ayarının nasıl yapılacağınca sıra geldi bu kavrama noktası çok hassasiyet ve beceri isteyen bir iştir bu kadar hassasiyet ve beceri istemesine karşılık kullandığımız araç bu hassas noktayı yakaladığımız zaman bize bazı belirtiler bazı sinyaller verir bunları anlamak hiç zor değil .Bu hassas ayarı yakalamak için Önce aracımızı çalışır duruma getirip sol ayağımızla debriyaja sonuna kadar basıp vitesi 1. Taktından sonra (sağ ayağımız frenin üzerinde olacak ve el freni inmiş pozisyonda olması gerekli)Sol ayağımızı debriyaj pedalından yavaş yavaş kaldırmaya başlayacağız bu ayağımızı kaldırma işlemini yaparken kullandığımız araç bize bazı ip uçları aracın harekete hazır olduğuna dair bunlar sırasıyla şöyle sıralaya biliriz.

1.Debriyajdan ayağımızı çekince kavrama noktasına yaklaşınca Motorun sesi değişir normal rölanti sesinin dışında bir ses duyarsınız ve bu ses değişikliğini rahatlıkla anlaya bilirsiniz.

2.Direksiyonda normalde olması gerekenden fazla titreme olur

3.Devir saati olan arabalarda ise devir saatinin ibresi yerinde oynama yapar.

Bu yukarıda saydığım 3 maddeden hangisi sizin kolayınıza geliyorsa onu maddeyi kendinize baz alarak aracınızı harekete geçire bilirsiniz.

ÖRNEK: Bu konuyu okuyan bir sürücü adayı kendisine 3. Maddede yazan devir saatinin ibresinin oynamasını baz aldığını düşünürsek sürücü adayının yapması gereken .Sol ayağı ile bastığı debriyajdan ayağını yavaş yavaş kaldırmaya başlayacak ve devri saatinin ibresinin oynadığını gördüğü zaman ayağını debriyajda bulunduğu seviyede sabitleyecek hızlı ve seri bir hareketle ayağını fren pedalından kaldıracak ve seri bir hareketle gaz pedalına dokunacak(gaz verince arabadaki titreme bitecektir) ve bu sırada arabanın hareket ettiğini görecek yaklaşık 3-5 metre boyunca araba hareket ettiği zaman ayağını artık tam anlamıyla debriyaj pedalından kaldıra bilir.

Diğer maddelerde de aynı kurallar geçerlidir .Başka bir açıdan ise Debriyaj ve Gaz pedalını bir terazinin kefeleri gibi düşünün debriyajdan ayağınızı ne kadar kaldırıyorsanız bir o kadarda gaz pedalınıza basmanızda yeterli olacaktır ama şunu unutmayın debriyajdaki kavrama yarı çok hassas bir noktadır her arabada kavrama noktaları farklıdır.

Aracımız hareket ettirmeyi başardık ve aracımız yolda seyir halinde ve 1. Vitesle ortalama 10-15 metre kadar gittikten sonra aracımızın vitesini değiştirmemiz gerekecek bunu anlamak çok basit arabaya gaz verdiğiniz halde araba daha fazla hızlanmıyorsa ve motordan normalin üstünde ses geliyorsa artık vites değiştirmenin zamanı gelmiş demektir vites değiştireceğimiz zaman

1.Ayağımızı gaz pedalından çekiyoruz

2.Debriyaja sonuna kadar basıyoruz

3.Vitesimizi 2. Vitese takıyoruz ve ayağımızı debriyajdan biraz hızlı bir şekilde kaldırıyoruz ve hemen sonrasında aracımıza gaz vererek yolumuza devam ediyoruz

4.( 3-4-5) viteslere takarken de yukarıdaki sıraladığım maddeleri aynen uyguluyoruz.

5. Vites küçülteceğimiz yerlerde ise yine kurallar geçerlidir.

Yukarıda yazdığım konu maddeleri hepsi bir uyum ve ahenk için yapıldığı zaman güvenli bir sürüş elde edebiliriz aksi durumunda ise kontrolsüz ve hiç güvenli olmayan bir sürüşe sahip oluruz.Tabi araba kullanmak bu kadarla sınırlı değil bazı durumları ancak araç başında iken anlamak daha kolaydır.Kullandığımız araçta bulunan dikiz aynaları ise bize güvenli bir sürüş imkanı sağladığı için akan trafikte dikiz aynalarımızı mutlaka ama mutlaka her 3-5 saniyede bir kontrol etmeliyiz. Aksi takdirde etrafımızda bulunan araç ve yayaları zor durma sokarız ve altından kalkamayacağımız sonuçlarla karşılamak zorunda da kalabiliriz.

E.ARACIMIZI STOP ETTİRMEK

1.El frenini çekin (ayaklarımız fren ve debriyajda basılı olacak)

2.Vitesi boşan alınız.

3.Sinyallerinizi kapatın

4.Kontak anahtarını kendinize doğru çevirerek motoru durdurun

5.Yol durumuna eğimine göre vitesi 1 veya geri vitese takınız.

http://izmirmtsk.blogspot.com/

İyi Sürüşler…


Posted in: Araba Kullanma Kuralları,araba nasıl kaldırılır,araba nasıl kullanılır video,araba nasıl park edilir,araba nasıl sürülür,araba sürme teknikleri,araba sürmek



Bunu E-postayla Gönder BlogThis! Twitter'da Paylaş Facebook'ta Paylaş







Tepkiler:





Bu yazi hakkinda daha cok bilgi bulabileceginiz degerli bir sayfa : iki sisle orulen dikdörtgen cok kolay gelin sali modelleri

No comments:

Post a Comment